Zelfs gezichtsbescherming is biologisch afbreekbaar

Van links naar rechts: Anita Buijs (projectmanagement Bio-economie – Groene chemie), dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer (3N-Kompetenzzentrum), Armin Gallinat (plv. hoofd INTERREG), Karel Groen (directeur Eems Dollard Regio), Tiemo Wölken (SPD-Europarlementariër), Hanne Modder (SPD-parlementslid Niedersachsen)

BAD NIEUWESCHANS – Duurzame en milieuvriendelijke producten ontwikkelen is één ding. Deze in de economie en bij klanten introduceren is iets anders. Het INTERREG-project ‘Bio-economie – Groene Chemie’ van de Eems Dollard Regio (EDR) wil precies dat bereiken. Tiemo Wölken, Europarlementariër van de SPD, en Hanne Modder, SPD-parlementslid van de deelstaat Niedersachsen (Bunde), lieten zich ter plaatse informeren. ‘Dit zijn indrukwekkende initiatieven die wij graag ondersteunen’, zeiden Wölken en Modder na afloop van het gesprek.

De twee politici werden in Bad Nieuweschans verwelkomd met een duurzaam product – een gezichtsbeschermend vizier gemaakt met een 3D-printer op basis van natuurlijke en afbreekbare materialen. Het is geschikt voor gebruik in o.a. bejaardentehuizen en scholen. Nederlandse en Duitse bedrijven en instellingen hebben dit product samen ontwikkeld.

In het kader van het project ‘Bio-economie’ werken in totaal 50 bedrijven en universiteiten grensoverschrijdend samen. Daarbij speelt het 3N-Kompetenzzentrum in Werlte, waar ook de deelstaat Niedersachsen bij betrokken is, een bijzondere rol.

Dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer (3N-Kompetenzzentrum) en Anita Buijs, projectmanager van het project Bio-economie – Groene Chemie bij de EDR, presenteerden nog meer concrete producten: organisch garen voor tomatenplanten, planten als isolatiemateriaal voor de bouwsector, Tagetes (planten) als basismateriaal voor de chemische industrie en spuitgieten met hernieuwbare grondstoffen.

De komende jaren zal het project zich richten op nieuwe duurzame producten, het omvangrijke thema recycling, groene chemie en de ontwikkeling van bio-kunststoffen. ‘Wij hebben al veel bereikt maar we hebben behoefte aan meer samenwerking’, aldus Rottmann-Meyer. ‘Wij zijn erg blij dat we samen met de EDR en de EU-financiering via INTERREG en verdere cofinanciering door de deelstaat Niedersachsen en de Nederlandse programmapartners de kans hebben gekregen om het project te realiseren.’

De twee SPD-politici hebben met Karel Groen, directeur van de EDR, en Armin Gallinat, plaatsvervangend secretaris INTERREG, gesproken over de toekomst van het INTERREG-subsidieprogramma. Hoe de toekomst er precies uit zal zien is vanwege de gevolgen van de coronapandemie nog niet duidelijk. ‘Waar het nu om gaat is de samenhang in Europa. Wij willen ook in de toekomst ter plaatse laten zien dat dit mogelijk is’, aldus Groen.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024