Subsidie voor Nederlands-Duits project over joodse geschiedenis

ASSEN – Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de joodse geschiedenis in het grensgebied. De Stichting Folkingestraat Synagoge (Groningen) en de Ehemalige Jüdische Schule in Leer gaan na wat de relatie is tussen de migratie van joden in Groningen en vlak over de grens in Duitsland. Op basis van het onderzoek komt er een permanente tentoonstelling in de synagoge in de Folkingestraat in Groningen.

Gezamenlijk onderzoek

Het is voor het eerst dat de migratie van joden in Nederland en Duitsland gezamenlijk onderzocht wordt. De migratie van de joodse gemeentes in het Rheiderland in Duitsland en de gemeenten in Groningen waar een synagoge aanwezig was (zoals Groningen, Winschoten en Bourtange) houdt verband met elkaar. De resultaten uit het onderzoek worden gepresenteerd op symposia in Duitsland en Nederland. Daarna komt er een tentoonstelling van het onderzoek, die in beide landen te zien is.

Financiering

Het project wordt gefinancierd in het kader van het Europese INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland. In totaal wordt er, vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de Provincie Groningen en het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, €300.000,- ter beschikking gesteld bovenop de eigen bijdrage van zowel de Landkreis Leer en de Stichting Folkingestraat Synagoge.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024