Semi-interland: Uit welk gebied komen de spelers? Wie zijn de bondscoaches van de teams? Is de wedstrijd ook op televisie te volgen? In dit artikel vindt u het antwoord op een aantal belangrijke vragen over de semi-interland.

De Oude Meerdijk
Foto: Mario Rauch

EMMEN – Aanstaande zaterdag (15 juni) vindt in stadion ‘De Oude Meerdijk’ in Emmen de semi-interland Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland plaats. Voor beide teams zijn de beste amateurspelers uit de regio geselecteerd. De wedstrijd begint om 15.00 uur. De toegang is gratis.

In dit artikel vindt u het antwoord op een aantal belangrijke vragen over de semi-interland.

Uit welk gebied komen de spelers van beide teams?
De spelers van het Noord-Nederlandse team komen uit de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân. Aan Duitse kant konden spelers uit Ostfriesland en uit de Kreisen Emsland, Friesland, Wesermarsch, Ammerland, Cloppenburg, Vechta, Oldenburg en de stad Oldenburg geselecteerd worden. De bondscoaches van Noord-Duitsland hebben echter besloten om eenmalig alleen spelers uit Ostfriesland en de Kreis Emsland te selecteren. Ze doen dit om de reistijd van de Duitse spelers enigszins te beperken en om dit jaar te kunnen testen hoe de organisatie verloopt.

Uit welke divisies zijn de spelers voor de semi-interland geselecteerd?
Spelers die in de Nederlandse Derde Divisie (het vierde niveau in Nederland) of lager spelen, konden geselecteerd worden. De Duitse coaches konden spelers vanaf de niedersächsischen Oberliga (het vijfde niveau in Duitsland) selecteren.
De bondscoaches van beide teams hebben inmiddels hun selectie rond. De volgende spelers zijn erbij:  
https://edr.eu/semi-interland-de-bondscoaches-hebben-hun-selectie-rond/

Wie zijn de bondscoaches van de teams?
De Noord-Nederlandse selectie heeft een bekende bondscoach: Ron Jans. De 60-jarige Jans was trainer bij de eredivisieclubs sc Heerenveen en FC Groningen en speelde met beide clubs Europees voetbal. Met PEC Zwolle won hij in 2014 de KNVB-beker. In een spectaculaire finale won Zwolle verrassend met 5-1 van Ajax. Verder was Jans nog trainer bij Standard Luik in België.

Duitsland heeft twee bondscoaches: Uwe Welzel en Alfons ‘Alo’ Weusthof. Welzel promoveerde onlangs met BSV Kickers Emden naar de Duitse Oberliga. Voordat hij trainer was van het eerste elftal was hij trainer van verscheidene jeugdteams van BSV. Daarnaast was hij jeugdtrainer voor het Niedersächsischer Fußballverband. Weusthof is een van de bekendste trainers in het noordwesten van Duitsland. De 61-jarige coach had onder meer SV Meppen, VfB Oldenburg en Preußen Münster onder zijn hoede. Afgelopen jaar was hij in de Regionalliga (het vierde Duitse niveau) trainer van SSV Jeddeloh. Zijn grootste succes behaalde hij eveneens bij BSV Kickers Emden. Met BSV promoveerde hij in 1994 bijna naar de 2. Bundesliga, het tweede Duitse niveau. 

Is de wedstrijd ook op televisie te zien?
Verschillende televisiezenders hebben aangekondigd dat ze van plan zijn om de wedstrijd te verslaan.
Bovendien is er ook de mogelijkheid om de wedstrijd live te bekijken via internet:
HIER vindt u de gratis livestream van Podium.TV

Wat is de historie van de wedstrijd Noord-Nederland – Noord-Duitsland?
Noord-Nederland speelt op 4 mei 1913 voor het eerst een officiële wedstrijd tegen Noord-Duitsland. Een zogenaamde semi-interland. In Noord-Duitsland noemen ze de wedstrijd het ‘Länderspiel der Regionen’. In Groningen verliezen de Nederlanders met 2-7 van Noord-Duitsland. Het is het begin van een jarenlange traditie. De beste spelers van Drenthe, Groningen en Friesland worden uitverkoren om het in Noord-Nederland of Noord-Duitsland op te nemen tegen de beste voetballers uit Noord-Duitsland. Op 24 mei 1936 zien in Bremen 20.000 toeschouwers de thuisploeg met liefst 10-1 winnen. Op 6 mei 1938 scoort de achttienjarige Abe Lenstra op Sportpark De Esserberg in Haren viermaal. De Noord-Nederlanders winnen voor 10.000 toeschouwers met 4-2 van Noord-Duitsland. In Hamburg scoort een uitmuntende Uwe Seeler op 9 april 1958 eenmaal voor Noord-Duitsland terwijl 18.000 toeschouwers de thuisploeg met 4-2 zien winnen. Het allerlaatste doelpunt in de voorlopig allerlaatste semi-interland (met destijds nog profspelers) wordt op 20 april 1960 gescoord in het Groningse Stadion Oosterpark. In de 28e editie van dit fenomeen scoort Uwe Seeler dat laatste doelpunt in een wedstrijd die eindigt in een 3-3 gelijkspel. 11.000 toeschouwers zijn getuige van deze spectaculaire wedstrijd. Op een lager niveau werden vanaf 1960 nog wel af en toe wedstrijdjes gespeeld in het noorden van Duitsland en Nederland. In 1978 vond voor het laatst zo’n wedstrijd plaats.

Wat gebeurt er in het bijprogramma van de wedstrijd?
Vanaf 9.00 uur zijn er rond het stadion verschillende activiteiten. Zo doen Nederlandse en Duitse schoolkinderen mee aan een ‘Olympische sportdag’. U leest daarover meer op deze pagina.

Wie had het idee voor deze wedstrijd en wie organiseert het?
De Nederlandse sportjournalist en boekauteur Harry Walstra had het idee om de semi-interland opnieuw te organiseren. Walstra trok vorig jaar in Nederland veel aandacht met de publicatie van zijn Arjen Robben-biografie.
Samen met een Nederlands-Duitse werkgroep bereidde Walstra de wedstrijd en het bijbehorende programma voor.
De werkgroep bestond uit vertegenwoordigers van de voetbaldistricten Emsland en Ostfriesland, de Kreissportbund, de Landkreis Leer, de KNVB, de gemeente Emmen, FC Emmen en de Eems Dollard Regio (EDR) – kortom “een groep van voetbalfans”, zoals Harry Walstra zegt.

Hoe is de organisatie van de semi-interland en het randprogramma mogelijk?
De semi-interland Noord-Nederland – Noord-Duitsland, de Olympische sportdag en de bijeenkomst van het Nederlands-Duitse bedrijfsleven op de speeldag worden mede mogelijk gemaakt met ondersteuning vanuit het INTERREG-project ‘Net(z)werk+’ van de Eems Dollard Regio (EDR). Het project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met middelen vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en het Niedersächsische Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung gefinancierd.

Foto’s: Mario Rauch

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024