Semi-interland op 15 juni: een grensoverschrijdend voetbalfeest

Gratis toegang bij het duel Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland in stadion De Oude Meerdijk in Emmen

De Noord-Nederlandse bondscoach Ron Jans en Alo Weusthof, een van de twee bondscoaches van Noord-Duitsland. Foto’s: Mario Rauch

EMMEN – Op 15 juni wordt om 15.00 uur afgetrapt voor de semi-interland Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland. Decor van de voetbalinterland is stadion De Oude Meerdijk in Emmen. De toegang is gratis.

De wedstrijd Noord-Nederland tegen Noord-Duitsland werd tussen 1913 en 1960 al 28 keer eerder gespeeld. Dankzij een groep enthousiaste voetballiefhebbers staat de semi-interland nu weer op de voetbalkalender. In de toekomst wordt het duel mogelijk elk jaar gespeeld.

De bondscoaches
De beste amateurvoetballers uit het noorden van Nederland en Duitsland zullen erop gebrand zijn op een sportieve manier de overwinning binnen te halen. De Nederlandse selectie staat onder leiding van bondscoach Ron Jans (oud-coach van onder meer FC Groningen en sc Heerenveen), die al heeft laten weten vol op de aanval te gaan spelen. Het Noord-Duitse team wordt gecoacht door Uwe Welzel en Alfons ‘Alo’ Weusthof. Welzel promoveerde afgelopen seizoen met BSV Kickers Emden naar de Oberliga (het vijfde Duitse niveau). Weusthof is een bekende trainer in Noord-Duitsland. Hij had onder meer SV Meppen, VfB Oldenburg, Preuβen Münster en SSV Jeddeloh onder zijn hoede.

Wedstrijdgeschiedenis
In het verleden stond deze wedstrijd altijd garant voor veel doelpunten én voor veel toeschouwers. De eerste wedstrijd tussen een elftal van Friezen, Groningers en Drenten tegen een Noord-Duitse voetbalcombinatie werd op 4 mei 1913 gespeeld in Groningen. Noord-Nederland verloor met 2-7. Op 24 mei 1936 zien in Bremen 20.000 toeschouwers de thuisploeg met liefst 10-1 winnen. Twee jaar later scoort op een uitverkochte Esserberg in Haren Abe Lenstra alle Noord-Nederlandse doelpunten in een wedstrijd die in een 4-2 zege voor de Nederlanders eindigt. Op 22 april 1960 eindigt de 28e en voorlopig laatste klassieker in een 3-3 gelijkspel. Voor 11.000 toeschouwers scoort Uwe Seeler in het Groningse Oosterpark het laatste doelpunt. Wie scoort op 15 juni 2019 in Emmen na ‘Uns Uwe’ het volgende doelpunt?

Grensoverschrijdende ontmoetingen
Op 15 juni is er de hele dag van alles te doen op De Oude Meerdijk onder het motto ‘samen’ (in het Duits ‘Gemeinsam’). Nederlandse en Duitse schoolkinderen doen vanaf 9.00 uur samen mee aan een Olympische sportdag. Ook het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven ontmoeten elkaar tijdens een speciaal programma, georganiseerd door de Vereniging Parkmanagement Bargermeer (VPB Emmen). Voorafgaand aan de interland vindt er vanaf 13.00 uur een semi-interland ‘Walking Football’ plaats. Kortom: er is genoeg te zien en te beleven. Iedereen is van harte welkom!

Deze Nederlands-Duitse ontmoetingsdag en de semi-interland Noord-Nederland – Noord-Duitsland wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit het INTERREG-project ‘Net(z)werk+’ van de Eems Dollard Regio (EDR). Het project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen gecofinancierd.

Gibril Sankoh speelt op 15 juni mee met het Noord-Nederlandse elftal. De 36-jarige routinier speelde voor FC Groningen en voor FC Augsburg. Zijn laatste club is ACV in Assen. Foto: Mario Rauch
Lukas Koets speelde een voortreffelijk seizoen bij VfL Germania Leer in de Fußball-Bezirksliga. Hij is opgeroepen voor het Noord-Duitse team. Foto: Mario Rauch
Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024