Partners willen orgelregio samen weer op de kaart zetten

Nederlands-Duitse samenwerking moet orgelregio versterken

Roeli Broekhuis (Erfgoedpartners Groningen), Winfried Dahlke (Organeum Weener) en Eske Kadijk (EDR-INTERREG-project ‘Net(z)werk+’) zijn blij met de grensoverschrijdende samenwerking op orgelgebied.

WEENER – In het Organeum in Weener is onlangs het project ‘Klankjuweel – Orgelzomer 2019’ gepresenteerd. ‘Klankjuweel’ is een tijdschrift over de orgelcultuur in de noordelijke grensregio. Naast historische achtergronden, actuele restauratieplannen en een overzicht van de talrijke activiteiten met betrekking tot orgels in de regio wordt in het tijdschrift ook een uitgebreid overzicht van orgelconcerten en orgelexcursies in de regio gegeven.

Klankjuweel is in samenwerking met het Organeum uitgegeven door Erfgoedpartners uit Groningen. Het project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en van de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en de deelstaat Niedersachsen.

Jonger publiek enthousiasmeren
De initiatiefnemers benadrukten op een persconferentie in het Organeum dat zij van plan zijn om het tijdschrift elk jaar aan het begin van het orgelseizoen uit te gaan geven. Het tijdschrift is slechts een onderdeel van de verdere initiatieven. Volgens Roeli Broekhuis, directeur van Erfgoedpartners, is het ook belangrijk om een jonger publiek te enthousiasmeren voor orgelmuziek en de orgelcultuur. Broekhuis wees erop dat muziek een goed instrument is om mensen over de grenzen heen bij elkaar te brengen: ‘Je kunt ook zonder kennis van een andere taal naar orgels luisteren. We moeten de orgelmuziek weer meer naar de voorgrond brengen en over manieren nadenken hoe we met orgelmuziek jongere mensen kunnen bereiken.’

Partners aan beide zijden van de grens werkten al eerder samen om de orgelcultuur te stimuleren. ‘Dit is nu een renaissance van die samenwerking’, aldus Broekhuis. Klankjuweel is het begin van een samenwerking die de komende jaren verder uitgebreid zal worden. En niet alleen wat betreft de vormgeving van het orgelmagazine. Het gebied van de Eems-Dollard-regio is internationaal bekend vanwege haar orgellandschap. 2019 is een bijzonder orgeljaar, omdat het dit jaar driehonderd jaar geleden is dat de bekende orgelbouwer Arp Schnitger overleed.

Veelzijdig tijdschrift
Een groot pluspunt van het tijdschrift Klankjuweel is de thematische veelzijdigheid. Auteurs uit zowel de Duitse als de Nederlandse orgelwereld hebben aan de inhoud bijgedragen. Er zijn bijdragen van diverse organisten, de ‘Stichting Groningen Orgelland’, de ‘Stichting Klokkenspel Groningen’ en het Organeum Weener. De Duitse teksten zijn vertaald in een Nederlandse samenvatting en de Nederlandse teksten zijn vertaald in een Duitse samenvatting. ‘We zijn blij met het initiatief van de Nederlandse en Duitse partners. Het is een belangrijke stap waarmee we het gebied van de Eems-Dollard-regio weer meer zichtbaar maken als orgelregio’, besluit Eske Kadijk, projectleider van het EDR-INTERREG-project ‘Net(z)werk+’, dat het project Klankjuweel ondersteunt.

Het tijdschrift is gratis en kan op de website van Erfgoedpartners besteld worden. Of download hier de pdf-versie van het tijdschrift.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024