Ostfriesland Biennale: Maak kennis met het indrukwekkende landschap van Ostfriesland en de provincie Groningen en bekijk dit vanuit een nieuw perspectief

T/m 4 september 2022 vindt de eerste editie van de Ostfriesland Biënnale plaats – een Duits-Nederlands kunstfestival in de Eems-Dollard-regio. Circa 30 internationaal gerenommeerde en veelbelovende hedendaagse kunstenaars zullen op prachtige locaties in de regio te zien zijn. De kunstwerken worden niet alleen in een unieke ambiance gepresenteerd, zij treden ook in dialoog met hun tentoonstellingslocatie, creëren inhoudelijke betrekkingen en openen nieuwe perspectieven ten aanzien van de geschiedenis en betekenis van de plaatsen. Het project wordt mogelijk gemaakt door EU-middelen uit het Interreg-project “Net(z)werk+” van de Eems Dollard Regio (EDR).

In de zomer van 2022 transformeren meer dan 30 werken van internationale kunstenaars het veelzijdig landschap van de regio – van de Waddenzee via de kwelders tot aan de veengebieden en bossen van het hoogland – tot een indrukwekkende tentoonstellingsruimte.

Grote namen komen naar Oost-Friesland en de Provincie Groningen! Bezoekers kunnen uitzien naar een gevarieerde selectie kunstwerken. Naast solotentoonstellingen zoals die van kunstenaar Jan Pleitner in de Ludgeri-Kirche Norden en groepstentoonstellingen zoals in de Kunstraum Pilsum (Tom Anholt, Timo Grimm, Anna Grath, Jann Holstein, Stephen Kent, Inge Meijer, Simon Modersohn, Willem Julius Müller) zijn het in het bijzonder de individuele kunstwerken op indrukwekkende locaties (Constant Dullaart in het Steinhaus Bunderhee, Gregor Hildebrandt, Henrik Eiben en Monika Goetz in het Schlosspark Lütetsburg of Alicja Kwade en Max Frisinger in de Menkemaborg Uithuizen) die de eerste Ostfriesland Biënnale gestalte geven. Een spectaculaire tentoonstelling is bij de Kunstverein Aurich in de Pavillon am Ellernfeld te zien. Hier worden voor het eerst gezamenlijk werken van Conny Maier en Jonathan Meese getoond. Door de integratie van binnenruimtes kunnen tijdens de Ostfriesland Biënnale verschillende kunstdisciplines worden gepresenteerd: beelden, fotografieën, schilderijen alsmede ruimtelijke en video-installaties. Het thema van de eerste editie is Kunst & Landschap. Alle kunstwerken op de Ostfriesland Biënnale staan in verbinding met hun tentoonstellingslocatie en verwijzen naar plaatsspecifieke achtergronden en perspectieven. De kunstwerken worden niet alleen in een unieke ambiance gepresenteerd maar treden daarnaast ook in dialoog met hun tentoonstellingsplaatsen. De werken creëren inhoudelijke betrekkingen en openen nieuwe perspectieven ten aanzien van de geschiedenis en betekenis van de plaatsen – waaronder wierdendorpen, kerken, kastelen, borgen en parken.

De Biënnale nodigt uit om kunst in een indrukwekkende omgeving, in alle rust – veraf van de grote metropolen – te beleven. Voor de Ostfriesland Biënnale zijn talrijke locaties en plaatsen gevonden waar voor het eerst kunst wordt gepresenteerd. Hierbij is van wezenlijk belang dat de plaatsen even belangrijk zijn als de daar getoonde kunst. De meeste kunstwerken worden vrij toegankelijk op openbare locaties tentoongesteld. U kunt de Biënnale ook in drie etappes beleven: van Emden naar Norden, van Aurich naar Weener en van Winschoten naar Uithuizen. De Ostfriesland-Biënnale vindt in samenwerking met Ostfriesisches Landesmuseum, Kunsthalle Emden, Kunsthalle Wilhelmshaven, Groninger Museum en vele andere partners plaats.

Op 10 juli 2022 wordt er een begeleidend symposium in Aurich gehouden.

Afiena van IJken-van Zanten (Directeur Museum Menkemaborg): “Deze Nederlands-Duitse samenwerking stelt in ons in staat om hedendaagse kunst van internationaal topniveau van Alicja Kwade en Max Frisinger naar de Menkemaborg te halen. Deze kunstenaars hebben geëxposeerd in gerenommeerde musea en galerieën in Londen en New York. In de samenwerking verraste onze verwantschap mij, kunst is universeel en werkt grens- en taaloverschreidend. Onze bezoekers krijgen deze zomer een unieke blik op hedendaagse kunstwerken in dialoog met een historische locatie.”

PROGRAMMA BEKIJKEN

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024