EU-subsidies voor vrijwilligerswerk, orgelcultuur, de Wunderline en shantyfestival

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is collage-nw2-1024x266.jpg

Net(z)werk+ maakt op een ongecompliceerde manier de financiering van Nederlands-Duitse initiatieven en evenementen met EU-middelen mogelijk. Een aantal recent goedgekeurde projecten laat de mogelijkheden van Net(z)werk+ zien.

BAD NIEUWESCHANS – Het INTERREG-project Net(z)werk+ biedt de mogelijkheid om Nederlands-Duitse projecten op sociaal-cultureel gebied te organiseren. De focus ligt daarbij op projecten die op burgers gericht zijn. Naast gemeenten en overheden zijn zodoende ook sportverenigingen, koren, scholen en vrijwilligersorganisaties vaak projectpartner. Om die reden zijn voor projecten in het kader van Net(z)werk+ vereenvoudigde aanvraagprocedures voor subsidies ontwikkeld. Voor elk project geldt de eis dat er ten minste één Nederlandse en ten minste één Duitse partner deelneemt. In dat geval is een financiering door INTERREG tot 25.000 euro mogelijk. Meer informatie over Net(z)werk+ leest u hier. Onlangs zijn onderstaande Net(z)werk+-projecten goedgekeurd.

Freiwillig über die Grenze 2.0
Vrijwilligerswerk speelt een grote rol voor de leefbaarheid op het platteland. Met het project ‘Freiwillig über die Grenze 2.0’ willen de Landkreis Leer en de gemeente Oldambt daarom onderzoek doen naar vrijwilligerswerk. Duitse en Nederlandse studenten onderzoeken in het kader van hun bachelorscripties welke voorwaarden voor vrijwilligerswerk in Nederland gelden en welke maatregelen het in Duitsland goed doen om nieuwe vrijwilligers te vinden. Kennisinstellingen uit de regio zorgen voor wetenschappelijke begeleiding van de studenten. Tijdens een grensoverschrijdende slotbijeenkomst worden de uitkomsten gepresenteerd en worden de conclusies voor de betrokken gemeentes duidelijk. Freiwillig über die Grenze 2.0 is een inhoudelijke verdieping van het eerdere project Freiwillig über die Grenze, maar er worden ook nieuwe partijen bij het nieuwe project betrokken.

Orgelmagazine: in het voetspoor van Arp Schnitger
Het is dit jaar driehonderd jaar geleden dat de wereldberoemde orgelbouwer Arp Schnitger overleed. Schnitger liet vooral in de grensregio zijn sporen na met talloze orgels. Op 28 juli, de sterfdag van Schnitger, wordt een orgelmagazine gepresenteerd dat zowel aan bewoners van de grensregio als aan toeristen de rijkdom aan Schnitger-orgels in de regio toont. Het magazine, dat in het Nederlands, Engels en Duits verschijnt, bevat achtergrondinformatie en foto’s van de verschillende orgels. De projectpartners bij het maken van het magazine zijn Ergoedpartners uit Groningen en het Arp-Schnitger Gesellschaft.

Orgelgids: orgels bekender maken aan een breder publiek
In het kader van een ander project zal Erfgoedpartners samen met Organeum Weener een orgelgids maken waarin orgelconcerten in de regio worden aangeprezen. In het verleden kwamen meer mensen naar de kerk en sommigen werden op die manier orgelliefhebber. Tegenwoordig is dat minder vanzelfsprekend, met als gevolg dat orgelconcerten op een andere manier onder de aandacht moeten worden gebracht. Dit zal zowel online als met de papieren orgelgids gebeuren. Het is de bedoeling dat de gids, waarin achtergrondinformatie en een concertoverzicht staat, zorgt voor meer waardering van orgels en orgelconcerten. De gids moet daarnaast nieuwe doelgroepen warm maken om naar een orgelconcert in de regio te gaan.

Shantyfestival Emden
In Emden vinden elk jaar begin juni de regionaal bekende ‘Matjes-Tage’ plaats. De organisatoren van dit evenement willen als aanvulling op het programma een grote bijeenkomst van shantykoren organiseren. De zeemansliederen die zij zingen passen uitstekend bij de vissers-achtergrond van de Matjes-Tage. In totaal zullen veertig shantykoren uit Duitsland en Nederland optreden. Naast het muzikale element wordt ook inzicht gegeven in het vroegere maritieme leven in de grensregio. Schaufenster Emden en het Doekegat Piratenkoor zijn als partners bij de organisatie van het Shantyfestival betrokken.

Wunderline Ketenmobiliteit
Het voortzetten van de inspanningen rond de Wunderline, de treinverbinding tussen Bremen en Groningen, is erg belangrijk. Het toekomstige succes van de treinverbinding hangt onder meer af van de zogenaamde ketenmobiliteit. Ketenmobiliteit omvat alle mobiliteit om van en naar stations te komen. In dit project wordt onderzocht hoe de ketenmobiliteit langs de Wunderline verbeterd kan worden. Daarnaast moet dit project de fundamenten leggen voor een stevig netwerk van alle plaatsen langs de Wunderline. Suggesties en oplossingen die tijdens het onderzoek naar boven komen, worden gedeeld met alle plaatsen. Alle uitkomsten worden gepresenteerd tijdens een grensoverschrijdende slotconferentie. Projectpartners zijn de provincie Groningen en de Landkreis Leer.

De uitvoering van de goedgekeurde Net(z)werk+-projecten in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland wordt mogelijk gemaakt door financiering uit het Europäischen Fonds für regionale Entwicklung (EFRE) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en het Niedersächsischen Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Leadpartner van het project Net(z)werk+ is de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024