Met creativiteit gezamenlijk op weg naar vrede en vrijheid

De EDR-grensprijs gaat naar het project “Wat we zijn en wat ons verbindt” van LeeWerk-WISA en het Noorderpoort Winschoten

And the winner is….
Tijdens de EDR-voorjaarsbijeenkomst is nu de EDR-grensprijs 2023 uitgereikt. De onderscheiding ging naar het project “Wat we zijn en wat ons verbindt”. De projectpartners zijn de non-profit organisatie LeeWerk-WISA GmbH uit Leer en het Noorderpoort Winschoten. De organisatoren karakteriseren hun project als “jeugdontmoeting met politiek debat”. Aan de hand van het thema “Urban Art” kregen 19 jongeren (14 tot 22 jaar) met minder onderwijskansen de mogelijkheid om jongeren uit het buurland te ontmoeten, om vervolgens hun eigen identiteit en de dingen die hen verbinden met elkaar te bespreken.

Urban Art wordt gebruikt als overkoepelende term en synoniem voor verschillende vormen van actiekunst. Dit omvat onder andere graffiti, street art, stickerkunst of “urban knitting”. In een driedaagse Urban Art-workshop met sociaalpedagogische begeleiding werden onderwerpen gezamenlijk uitgewerkt – en ook artistiek uitgevoerd. “Hierdoor ontstonden concrete ideeën over wat democratie, vrede en vrijheid betekenen in het leven van deze jonge mensen en welke zorgen en angsten er zijn,” zegt algemeen directeur Daniela Saadhoff-Waalkens van LeeWerk-WISA GmbH. Tot slot creëerden de deelnemers gezamenlijk een Urban Art-muur in de aula van de Oberschule Bunde. “Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke opvatting over vrijheid op de muur van de aula vereeuwigd,” aldus Saadhoff-Waalkens. Voorafgaand aan het project kregen de jongeren de kans om ideeën uit te wisselen en deel te nemen aan de projectplanning. Samen maakten ze een reis naar Berlijn met o.a. een bezoek aan de Bondsdag.

Daarna stond een street art-tour op het programma, die de jongeren de mogelijkheid bood om op verschillende manieren kennis te maken met democratie. Het project “Wat we zijn en wat ons verbindt” wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Duitsland-Nederland en zijn programmapartners en medegefinancierd door de Europese Unie. Dit gebeurt met EU-financiering uit het Interreg VI-project “Kleinprojektefonds” (KPF). Met de EDR-grensprijs worden Nederlands-Duitse projecten gewaardeerd die een speciaal onderwerp aanpakken of waarin al vele jaren duurzaam wordt samengewerkt. Hierbij worden vooral belangrijke maatschappelijke, culturele en sociale thema’s in overweging genomen. De EDR-grensprijs werd in 2013 in het leven geroepen.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024