Levendige belangstelling voor bio-economieprojecten

Minister Birgit Honé brengt een bezoek aan substraatfabrikant Klasmann-Deilmann

Minister Birgit Honé toonde veel interesse in de veelzijdige activiteiten van de substraatfabrikant Klasmann-Deilmann in Geeste. Foto: Ole Spata

GEESTE – Duurzaamheid, milieubescherming en het verminderen van plasticgebruik. Dat zijn thema’s die Birgit Honé, minister van het Niedersächsisches Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung, interesseren. Tijdens een bezoek aan substraatfabrikant Klasmann-Deilmann in Geeste, een van de partners van de bio-economieprojecten van de Eems Dollard Regio (EDR), toonde zij veel belangstelling voor Ilona Heijen en Anita Buijs (beide EDR). Zij presenteerden de minister de diverse benaderingen en resultaten van de door de EU ondersteunde bio-economieprojecten.

Klasmann-Deilmann is een van de partners van het ‘paludicultuurproject’, dat momenteel in het kader van het INTERREG V A-project ‘Bio-economie – Groene Chemie’ uitgevoerd wordt. Duitse en Nederlandse partners uit de regio doen onderzoek naar de teelt van veenmos (sphagnum) om veengebieden te herstellen, wat bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot. In het kader van het paludicultuurproject wordt eveneens onderzocht welke producten gemaakt kunnen worden van planten die in natte gebieden worden verbouwd. Naast veenmos draait het onderzoek onder meer om de lisdodde, die als isolatiemateriaal kan dienen.

Anita Buijs presenteerde een aantal van in totaal veertig deelprojecten binnen het inmiddels afgesloten project ‘Bio-economie in de Non-Foodsector’. Klasmann-Deilmann deed met Nederlandse partners in een van deze projecten onderzoek naar een biosubstraat. In een ander project is een composteerbaar tuinbouwtouw ontwikkeld dat inmiddels op de markt verkrijgbaar is. Er zijn garens geproduceerd voor visnetten die in zee afbreekbaar zijn en daarmee kunnen bijdragen aan het verminderen van de plasticsoep in de oceanen. Voor 3D-printen en spuitgiettechnieken zijn agrarische resten gebruikt, waar anders kunststoffen op aardoliebasis gebruikt werden. Andere projectonderwerpen die lokaal in het kader van het Duits-Nederlandse project Bio-economie in de Non-Foodsector werden gerealiseerd zijn verpakkingsmaterialen die gemaakt zijn van mycelium, bouwmateriaal van biobased grondstoffen, algen voor het maken van textiel en biobased zaadcoatings.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024