“Grote impact” door projecten van het Kleineprojectenfonds

Het officiële startsein is gegeven:
In het Landschaftsforum in Aurich werd de aftrap gegeven voor het Interreg VI-project Kleineprojectenfonds (KPF). Meer dan 50 gasten kwamen naar de feestelijke kick-off – waaronder talrijke vertegenwoordigers van verenigingen, musea, gemeenten en scholen. “Ons project is voor deze doelgroepen bijzonder interessant. Het KPF biedt veel mogelijkheden om snel en gemakkelijk Nederlands-Duitse projecten en evenementen te promoten”, benadrukten Eske Kadijk en Imke Barth, die bij de Eems Dollard Regio (EDR) verantwoordelijk zijn voor het KPF. Het evenement in Aurich begon met een gezamenlijke aftrap via een videoverbinding. In totaal zijn er namelijk vier Euregio’s (waaronder de Eems Dollard Regio) langs de Nederlands-Duitse grens betrokken bij het KPF. Het Kleineprojectenfonds is de indirecte opvolger van het succesvolle Interreg V-project “Net(z)werk+”, dat een soortgelijke aanpak van directe burgerparticipatie nastreefde. In zijn welkomstwoord vatte Landschaftspresident Rico Mecklenburg de voordelen van het KPF samen: “Het project is minder bureaucratisch, slanker en eenvoudiger. Het aantal formulieren is kleiner, de drempels zijn nog lager. Vriendschap en uitwisseling blijven centraal staan. Als mensen elkaar leren kennen, verminderen ook de vooroordelen.”
EDR-directeur Karel Groen verduidelijkt: “In de naam draagt de KPF de term ‘klein’ – maar de impact van deze projecten is groot.”
Met de vier themagebieden van het KPF onderwijs, bestuur (samenwerking tussen overheidsinstellingen en overheden), gezondheid en people-to-people zijn uiteenlopende projecten gegarandeerd. “Het Kleineprojectenfonds is er voor iedereen. Het is de beste kans om betrokken te raken bij grensoverschrijdende samenwerking. We kijken nu uit naar interessante projectaanvragen, die vanaf nu kunnen worden ingediend”, aldus projectleider Eske Kadijk.
In vergelijking met de vorige projecten is er nog een verschil. Eendaagse evenementen kunnen worden ondersteund met een vast bedrag van 750 euro. Voor uitgebreidere samenwerking is financiering tot 25.000 euro nog steeds mogelijk – met een sterk vereenvoudigde afhandeling.
Tijdens het kick-off evenement werden twee projecten gepresenteerd die al zijn uitgevoerd met financiering uit het Kleineprojectenfonds.
Dr. Welf-Gerrit Otto, hoofd van de Culturele Dienst van de Ostfriesische Landschaft, deed verslag van de excursie van de werkgroep “Reis naar Joods Oost-Friesland” naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. “Ik ben nog steeds enthousiast over de steun van het Kleineprojectenfonds. Het aanvragen van de subsidie was probleemloos. Binnen zeer korte tijd kregen we de goedkeuring”, aldus Otto.
Ook Wilma Bos van IGS Aurich deelde deze ervaring toen zij de gasten de activiteiten van de leerlingenuitwisseling tussen de school uit Aurich en het Stellingwerf College Oosterwolde presenteerde.
Ter afsluiting van het kick-off evenement van het Kleineprojectenfonds wisselden de gasten aan thematafels ideeën uit en legden zij nieuwe contacten voor toekomstige projecten en initiatieven.
Alle informatie over financiering vanuit het KPF is HIER te vinden
Het project wordt georganiseerd in het kader van het INTERREG VI A-programma Duitsland-Nederland met EU-middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en in het noorden met middelen van het ministerie voor Bonds- en Europese aangelegenheden van Nedersaksen en de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen.








