Improviseren in coronatijd

GRONINGEN – Gespannen maar tegelijkertijd enthousiast wordt er op anderhalve meter afstand van elkaar geluisterd naar de trainer door de maandaggroep van de vereniging Ulteam Theatersport uit Groningen. Het is voor hen de eerste fysieke improvisatietheatertraining die weer plaatsvindt sinds het noodgedwongen afbreken van het seizoen in maart dit jaar wegens de corona-pandemie. Voordat er begonnen wordt met de training worden de nieuwe richtlijnen toegelicht en worden er bijzondere Europese gezichtsmaskers uitgedeeld.

“Wij begrijpen en ondersteunen de maatregelen die de overheid heeft genomen en neemt, maar toch was het natuurlijk flink balen voor ons toen wij halverwege het jaar niet meer onze hobby konden uitoefenen en ook al onze voorstellingen moesten afzeggen. In de tussentijd hebben wij met hulp van onze trainers en leden leuke digitale alternatieven georganiseerd, maar het fysieke element en elkaar aanvoelen ontbreekt dan toch een beetje. Gelukkig mogen en kunnen wij dit nu weer in aangepaste vorm van start met onze fysieke trainingen!”, aldus Marijke Bosman, voorzitter van Ulteam.

Tijdens improvisatietheater worden er scenes gespeeld waarbij niet van tevoren vaststaat wat er gaat gebeuren. Vaak geeft het publiek informatie zoals een locatie, emotie, een voorwerp dat gebruikt moet worden of een rol waarmee de spelers vervolgens aan de slag moeten. “Als mensen vragen wat onze vereniging doet, dan verwijs ik vaak naar programma’s zoals “De Lama’s” of “De Vloer Op”, dat geeft een redelijk goed beeld. Als mensen die programma’s kijken, dan valt op dat naast fysiek contact vooral mimiek en oogcontact nodig zijn om goed te spelen.”

Het naleven van de regels is voor de vereniging niet zozeer het probleem, hierover worden met de leden duidelijke afspraken gemaakt. Wel is het zo dat gezocht werd naar extra bescherming voor de theatersporters waarbij men elkaar ook kan aankijken. “Theatersport is en blijft grotendeels fysiek, tijdens het spelen ben je geneigd om dicht bij elkaar te komen. Ook al mag dat met de huidige regels voor de kunst- en cultuursector, wij willen het mogelijk maken dat leden hier zo veilig mogelijk mee om kunnen gaan.” Een mondkapje biedt deels uitkomst, maar dan kan je de mimiek van een speler niet goed zien – dat is cruciaal voor het neerzetten van een sterke scene.

“Toen kwam de optie voor gezichtsmaskers ter sprake tijdens een bestuursvergadering, maar tegelijkertijd ook de vraag hoe wij dit als kleine vereniging voor onze leden konden regelen op korte termijn.” Florian Agterhuis, programma-manager bij INTERREG/EDR en bestuurslid bij Ulteam: “Ik liet onze voorzitter contact opnemen met het INTERREG-project Bio-Economie: Groene Chemie met de vraag of er iets mogelijk was voor onze leden. Zij verwezen ons naar het 3N Kompetenzzentrum Niedersachsen Netzwerk Nachwachsende Rohstoffe und Bioökonomie e.V”. Met ondersteuning vanuit het INTERREG V A Deutschland-Nederland-programma produceren zij namelijk, vooral nu in corona-tijd, duurzame en biologisch afbreekbare gezichtsmaskers middels 3D-printing en een spuitgietproces. “Theatersport lijkt ons een ideale toepassing voor zulke gezichtsmaskers en wij vroegen ons af of de mogelijkheid bestond om deze aan ons te leveren.”

Dat werd mogelijk gemaakt. 3N leverde gezichtsmaskers zodat er veilig gespeeld kan worden bij Ulteam. “Wij zijn hier als vereniging ontzettend blij mee, dit biedt voor onze leden en trainers dit seizoen echt uitkomst”, zo sluit de voorzitter af.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2023