Freddie Pranger Memorial: meer dan een voetbaltoernooi

Voetbalvereniging vv SJS uit Stadskanaal organiseert al enige jaren het internationale G-voetbaltoernooi ‘Freddie Pranger Memorial’. Er deden al enkele Duitse teams mee aan het toernooi, met name uit de buurt van Münster. Omdat de organisatie van het toernooi ook graag Duitse teams uit de noordelijke grensstreek wilde toevoegen, klopte zij bij de Eems Dollard Regio (EDR) aan.

Ook voor het inmiddels bijna volgeboekte toernooi van dit jaar hadden zich al diverse Duitse teams ingeschreven. De navraag bij de EDR voor teams uit het noordwesten van Duitsland leverde meteen resultaat op. Door bemiddeling van medewerkers van de EDR konden twee nieuwe teams uit het Duitse Leer worden ingeschreven.

Het leggen van contacten voor teams met mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking is in Duitsland ingewikkelder dan in Nederland. In ons land zijn de teams ondergebracht bij verenigingen die zijn aangesloten bij de KNVB. G-teams spelen ook in competitieverband. Daardoor is er een goed overzicht van het G-voetbal in Nederland. In Duitsland kent men geen georganiseerde competitie en zijn G-teams meestal gelegenheidsteams van sociale werkplaatsen die op gezette tijden onderlinge toernooien organiseren. Daardoor zijn ze lastiger te vinden. Door gebruik te maken van de contacten en de kennis van de EDR kan het netwerk in Duitsland verder worden ontwikkeld.

De Freddie Pranger Memorial vindt plaats op zaterdag 7 september 2019 op het terrein van vv SJS in Stadskanaal en wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit het INTERREG-project Net(z)werk+ van de EDR. Het toernooi behoort met 36 seniorenteams tot de grootste G-voetbaltoernooien van Nederland en Duitsland. Naast teams uit de regio Noord-Nederland en Duitsland zijn er ook teams uit België en Zuid-Nederland ingeschreven. Het evenement draait niet alleen om voetbal. Er is naast voetbal een activiteitenprogramma, waarbij de deelnemers elkaar beter leren kennen en bovendien hun ervaringen (over de grens) uit kunnen wisselen.

Het toernooi wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen alsmede de deelstaat Niedersachsen.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024