Fietsen en paardrijden, naar Woodstock of in de tuin van de buren – met INTERREG-project Net(z)werk+ is het mogelijk

Net(z)werk+ maakt op een ongecompliceerde manier de financiering van Nederlands-Duitse initiatieven en evenementen met EU-middelen mogelijk. Een aantal voorbeelden van actuele projecten laat de mogelijkheden van Net(z)werk+ zien.

BAD NIEUWESCHANS – Het INTERREG-project Net(z)werk+ biedt de mogelijkheid om Nederlands-Duitse projecten op sociaal-cultureel gebied te organiseren. De focus ligt daarbij op projecten die op burgers gericht zijn. Daardoor zijn naast gemeenten en overheden bijvoorbeeld ook sportverenigingen, koren, scholen en vrijwilligersorganisaties vaak projectpartners. Om die reden zijn voor projecten in het kader van Net(z)werk+ vereenvoudigde aanvraagprocedures voor subsidies ontwikkeld. Daarover vindt u meer informatie op www.edr.eu.
Voor elk project geldt de eis dat er ten minste één Nederlandse en ten minste één Duitse partner deelneemt. In dat geval is een financiering door INTERREG tot 25.000 euro mogelijk. Onlangs zijn onder andere onderstaande Net(z)werk+-projecten goedgekeurd.

50 jaar Woodstock
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Woodstock, het festival dat grote impact op hele generaties had, wordt in Emmen en Papenburg een bijzondere fototentoonstelling gepresenteerd. Die tentoonstelling wordt normaal gesproken in grote wereldsteden gepresenteerd. Maar door de samenwerking tussen de gemeenten Papenburg en Emmen is het mogelijk om de tentoonstelling ook in de Eems Dollard Regio te bekijken. De fototentoonstelling heet ‘Woodstock Vision – The Spirit of a Generation’ en gaat in beide steden tegelijkertijd van start. Volgens planning loopt de tentoonstelling van 29 juni tot en met 2 september 2019. In Papenburg is dat in een gebouw aan het Hauptkanal, in Emmen is dat in het Rensenpark.

Healthy Ageing Tour 2019 start op Borkum
Borkum is op 10 april het startpunt van de Healthy Ageing Tour 2019. Het Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN) organiseert deze bekende Nederlandse wielerkoers voor vrouwen. Met de wielerkoers wordt het eiland nog interessanter voor bezoekers uit het buitenland. En dankzij de spoorverbinding tussen de Eemshaven en Groningen is Borkum nu nog gemakkelijker te bereiken voor Nederlandse toeristen. Andersom is het voor bezoekers op Borkum eenvoudiger om naar Groningen af te reizen. De samenwerking van de HANNN met het Nordseeheilbad Borkum GmbH sluit aan bij de lange Nederlands-Duitse traditie van het Oost-Friese eiland. De samenwerking draagt bovendien bij aan toerisme in het buurland.

Studiedag ‘Het tuinpad op / In Nachbars Garten’
De winnaars van de EDR-grensprijs 2018 organiseren elk jaar een gezamenlijke studiedag. Dit jaar is die studiedag op 8 maart in Winschoten.  Tijdens deze dag wordt de richting van toekomstige tuinactiviteiten van de stichting ‘Het tuinpad op / In Nachbars Garten’ vastgesteld, maar zullen ook details worden besproken. Het doel van de stichting is om de belangstelling voor de tuincultuur in de provincies Groningen en Drenthe en in het noordwesten van Niedersachsen te bevorderen en daarmee de cultuurhistorische mogelijkheden in dat gebied te vergroten.

De stichting werkt sinds 1984 aan de openbare toegang van bezienswaardige particuliere tuinen in het Nederlandse gebied. Omdat er vanaf het begin goede contacten met Duitse tuineigenaren waren, is in 1992 het noordwesten van Niedersachsen aan het gebied van de stichting toegevoegd. Sindsdien is de naam van de stichting tweetalig.

Bijeenkomst Nedersaksenlijn
Tot op heden maakt Noord-Nederland geen verbinding met het Duitse spoorwegennetwerk in het grensgebied rond Ter Apel. Een dergelijke verbinding zou de economische mogelijkheden van de regio vergroten en voor de inwoners van de regio een verbetering van het openbaar vervoer betekenen, met name in de richting van het buurland. Daarnaast worden met die spoorlijn ook Stadskanaal, Ter Apel en Emmen met elkaar verbonden. In een gezamenlijke Duits-Nederlandse politieke bijeenkomst worden de doelen van de verscheidene partners in de regio besproken. Ook de planning van het project wordt daar besproken. De bijeenkomst is op dinsdag 26 februari om 19.30 uur in Ter Apel. De projectpartners bij de organisatie van het evenement zijn de Nederlandse gemeente Westerwolde en het Duitse Bentheimer Eisenbahn AG.

EDR jeugdtoernooi 2019
In Bingum (gemeente Leer) vindt in de zomer weer een grensoverschrijdend ruitertoernooi voor jeugd plaats. Het toernooi wordt gehouden op de manege van de familie Smidt. Voor de Duitse en Nederlandse jeugd ligt de focus uiteraard op de wedstrijd, maar vooral ook op het in contact brengen van jonge ruiters uit beide buurlanden. De projectpartners zijn Reit- und Fahrverein Leer-Bingum en de HJC Manege uit Tolbert.

De uitvoering van de goedgekeurde Net(z)werk+-projecten in het kader van het INTERREG V A-programma Duitsland-Nederland wordt mogelijk gemaakt door financiering uit het Europäischen Fonds für regionale Entwicklung (EFRE) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en het Niedersächsischen Ministerium für Bundes- und Europaangelegenheiten und Regionale Entwicklung. Leadpartner van het project Net(z)werk+ is de Eems Dollard Regio (EDR) in Bad Nieuweschans.

 

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024