Europese onderscheiding ‘Sail of Papenburg’ naar Spaans-Portugees project

De winnaars met de Sachsische minister-president Michael Kretschmer (links), juryvoorzitter Bernhard Bramlage (rechts) en WVEG-voorzitter Ann-Sofie Backgren (tweede van rechts).

DRESDEN – Onlangs werd de ‘Sail of Papenburg’, de onderscheiding voor uitmuntende grensoverschrijdende samenwerking, voor de 18e keer uitgereikt door de Werkgemeenschap van Europese Grensgebieden (WVEG). De onderscheiding, die in 2002 door de Eems Dollard Regio (EDR) in het leven werd geroepen, is de enige Europese prijs voor grensoverschrijdende samenwerking*.

Dit jaar vond de uitreiking in het kader van het WVEG-jaarcongres in Dresden plaats. Het project ‘Nortear’ van de regio ‘EGTC Galicia-Norte de Portugal’ aan de Spaans-Portugese grens werd uitgeroepen tot winnaar van de Sail of Papenburg.

Het project Nortear maakte de gemeenschappelijke organisatie van culturele strategieën en initiatieven tussen de beide grensregio’s in Spanje en Portugal mogelijk. Nortear is een succesvol instrument gebleken om de uitwisseling tussen lokale medewerkers op cultureel gebied en de gezamenlijke planning en organisatie te ondersteunen. Sinds 2015 zijn door de samenwerking in de Spaans-Portugese grensregio vele evenementen op muziek-, dans- en literair gebied georganiseerd. Xosé Lago, directeur van EGTC Galicia-Norte de Portugal, nam de onderscheiding in ontvangst uit handen van WVEG-voorzitter Ann-Sofie Backgren, juryvoorzitter en WVEG-voorzitter Bernhard Bramlage (voormalig EDR-voorzitter) en de Saksische minister-president Michael Kretschmer.

De tweede prijs ging naar de EUREGIO Gronau met het culturele project ‘taNDem’. De derde prijs ging naar de Fins-Zweedse regio Bothnian Arc en de jeugd- en culturele samenwerking ‘Roots and Wings for Growth’.

De EGTC Euregio Pyrenees Mediterranean (EPM) nam een ‘speciale onderscheiding’ in ontvangst voor het project ‘Euroregion’s Cultural Fund’. Al in 2010 lanceerde deze Euregio een culturele strategie met een duidelijk Europees perspectief voor de grensregio waartoe Catalonië, de Balearen en Occitanië behoren. Meer dan 500 mensen zijn betrokken bij deze grensoverschrijdende strategie en binnen het project zijn al vijftig culturele projecten uitgevoerd. De jury beloonde de langdurige grensoverschrijdende samenwerking met deze ‘speciale onderscheiding’. João Lobo nam namens de EPM de onderscheiding in ontvangst.

*Extra informatie: De prijs is in het leven geroepen door de Eems Dollard Regio naar aanleiding van de jaarvergadering in 2002 te Papenburg. Vanwege het 25-jarig bestaan van de EDR kwam de WVEG toen bijeen in Papenburg. Om het jubileum van het openbaar lichaam en de Europese samenwerking van de grensregio’s luister bij te zetten werd de ‘Cross Border Award’ in het leven geroepen. Hij heet ‘Sail of Papenburg’ en heeft de vorm van een zeil. De trofee werd gemaakt door de opleidingswerkplaats van de werf ‘Nordseewerke’ in Emden. Hij staat symbool voor beweging en dynamiek, maar ook voor harmonie in de samenwerking over de grenzen heen ten nutte van de burgers van Europa. De prijs wordt ieder jaar toegekend in het kader van de jaarvergadering van de WVEG.

Xosé Lago met de ‘Sail of Papenburg’.
Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024