Eerste Voorjaarsreceptie van de Eems Dollard Regio: “Een verenigd Europa is belangrijk voor ons allemaal”.

We vieren Europa! Dit was het motto van de eerste voorjaarsreceptie georganiseerd door de Eems Dollard Regio (EDR) in “De Graanrepubliek” in Bad Nieuweschans. Voor 80 gasten benadrukte de Nedersaksische minister voor Europa, Wiebke Osigus: “Mijn doel is om zoveel mogelijk burgers ervan bewust te maken hoe belangrijk een verenigd Europa voor ons allemaal is. Daarom wil ik dat we het Europees Parlement versterken door een zo hoog mogelijke opkomst bij de verkiezingen.”

De minister prees de Nederlands-Duitse grensregio nadrukkelijk als “modelregio” voor Europa: “De EDR geeft al meer dan 45 jaar het goede voorbeeld voor Europese samenwerking.”

Ook René Paas, Commissaris van de Koning van de provincie Groningen, pleitte voor Europese samenwerking: “Hier in Bad Nieuweschans bijvoorbeeld, zie je dat grenzen vandaag de dag vooral op de landkaart bestaan.”

Hij ging ook in op de kritiek op de EU: ” Want ja: besluiten nemen in de EU gaat langzaam. Zoals bij elke overheid, is ook deze overheid als een olietanker. Daar kun je geen scherpe bochten mee maken, maar verleg je de koers stukje bij beetje.” Toch, of juist daarom, is het belangrijk om de speciale kenmerken van de Europese Unie te erkennen die voor burgers al de norm zijn geworden. De EDR is “een soort EU in klein formaat, waar iedereen blij van wordt”.

EDR-voorzitter Cora-Yfke Sikkema haakte hier ook op in: “40 procent van de mensen in Europa woont in een grensregio. Voor hen is het heel normaal om ‘even de grens over te gaan’. Tegelijkertijd zien we een groeiend wantrouwen tegen Europa. Toch hebben we zoveel goede dingen bereikt in Europa. En we hebben elkaar nodig om samen de grote problemen op te lossen. Ook daarom willen we tijdens de EDR Voorjaarsreceptie de goede en duurzame samenwerking vieren en versterken.

In een daaropvolgende paneldiscussie bespraken Wiebke Osigus en René Paas samen met Tim Kruithoff (burgemeester van Emden), Ard van der Tuuk (burgemeester van het Westerkwartier) en Friso Douwstra (Gedeputeerde der Provincie Fryslân) de kansen en uitdagingen van actuele onderwerpen op het gebied van Europese samenwerking. 

“De EDR Voorjaarsreceptie was een succesvol evenement dat we graag tot een traditie willen maken,” benadrukte EDR directeur Karel Groen.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024