EDR-raadsvergadering: ‘Spannende tijd’ voor de grensregio’s

De 45e EDR-raadsvergadering vond plaats tijdens de Promotiedagen in Groningen

Nieuwe gezichten in het Dagelijks Bestuur van de EDR – hier gezamenlijk met gastspreker Koen Schuiling. Vanaf links: Jaap Borg, Bert Bouwmeester, Koen Schuiling, Karel Groen, Olaf Meinen, Matthias Groote, Marc-André Burgdorf, Ilona Heijen en Günter Wigbers.

GRONINGEN – De Promotiedagen in MartiniPlaza in Groningen vormden onlangs een bijzonder decor voor de 45e raadsvergadering van de EDR-raad. De businessbeurs, die met meer dan zeshonderd standhouders ook over de grens bekend is, wordt steeds meer een grensoverschrijdend ontmoetingspunt. Ook dit jaar waren weer vele Duitse bezoekers en standhouders aanwezig. In zijn welkomstwoord haakte EDR-voorzitter Matthias Groote daarop in: ‘Het is van groot belang dat we mensen op alle gebieden grensoverschrijdend bij elkaar brengen. In onze regio wonen 2,7 miljoen burgers. Gezamenlijk als regio vinden we gehoor bij de overheden. We willen verder groeien en veelzijdiger worden. Voor de toekomst van de grensoverschrijdende samenwerking is het voor ons erg belangrijk dat beslissingen nog steeds in de regio zelf worden genomen. We moeten bestaande structuren behouden, zodat er vanuit de hoofdsteden geen beslissingen over ons genomen worden.’ Er staat de grensregio’s een ‘spannende tijd’ te wachten: ‘Er komt namelijk een nieuwe EU-Commissie en een nieuwe EU-financieringsperiode.’

Nadat de begroting van de EDR voor het jaar 2020 door de raadsleden unaniem werd goedgekeurd, stonden de verkiezingen voor het Dagelijks Bestuur van de EDR op het programma. Matthias Groote en EDR-directeur Karel Groen legden uit dat verschillende posities opnieuw ingevuld moesten worden omdat een aantal leden van het Dagelijks Bestuur hun functie hadden neergelegd. Zo was Reinhard Winter (vml. Landrat Emsland), die jarenlang lid was van het Dagelijks Bestuur, met pensioen gegaan. Aan Nederlandse zijde waren er verschillende wisselingen, omdat meerdere gemeenten waren gefuseerd en verschillende posities zodoende opnieuw ingevuld moesten worden.

De nieuwe leden in het Dagelijks Bestuur van de EDR werden unaniem gekozen: Günter Wigbers (burgemeester Samtgemeinde Sögel), Marc-André Burgdorf (nieuwe Landrat in de Landkreis Emsland), Jaap Borg (wethouder Gemeente Midden-Groningen), Olaf Meinen (nieuwe Landrat in de Landkreis Aurich) en Raymond Wanders (wethouder Gemeente Emmen). Meinen werd bovendien gekozen tot nieuwe penningmeester. Wanders is zijn plaatsvervanger.

Het EDR-voorzitterschap wisselt om de paar jaar van Duitse naar Nederlandse zijde en andersom. Bert Bouwmeester (burgemeester Gemeente Coevorden) werd herkozen als EDR-voorzitter en nam het stokje van Matthias Groote over. Groote (Landrat in de Landkreis Leer) werd gekozen als zijn plaatsvervanger.

Hermann Wessels (Erster Stadtrat Papenburg), die in het verleden Hoofd INTERREG/EDR was, trad speciaal voor deze gelegenheid op als verkiezingsleider. Zijn opvolger Ilona Heijen (Hoofd INTERREG/EDR) presenteerde na de verkiezingen zeer positieve tussenresultaten van het INTERREG-financieringsprogramma. In het gebied van de Eems Dollard Regio zijn in de huidige financieringsperiode tot nu toe 35 projecten met een totaal investeringsvolume van ongeveer 112 miljoen euro opgezet. Heijen ging uitgebreid in op de INTERREG-projecten waarin de EDR als lead partner optreedt. Zo blijft bijvoorbeeld het populaire kaderproject Net(z)werk+ financieringsmogelijkheden bieden voor projecten op sociaal-cultureel gebied. Daarnaast presenteerde Heijen het nieuwe mediaportaal NOORD360, dat op www.noord360.eu ‘Nieuws zonder grenzen’ en een grensoverschrijdende evenementenkalender voor de hele regio aanbiedt.

Het laatste woord van de EDR-raadsvergadering was voor gastspreker Koen Schuiling, de nieuwe burgemeester van de Gemeente Groningen: ‘In tijden van grote verandering en onzekerheid maar ook in tijden van kansen staat de EDR garant met een uitstekend netwerk voor stabiele en betrouwbare grensoverschrijdende samenwerking.’ Schuiling blikte daarnaast vooruit op de energietransitie, die de regio gemeenschappelijk tegemoet kan treden. Ook de Gemeente Groningen is actief betrokken bij de grensoverschrijdende samenwerking, onder andere met betrekking tot het gebruik van waterstof als energiedrager.

Bert Bouwmeester (hier met EDR-directeur Karel Groen) is blij met zijn herverkiezing als voorzitter van de EDR.
Ilona Heijen sprak in de raadsvergadering over de positieve tussenresultaten uit het INTERREG-financieringsprogramma.
Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024