EDR-Grensprijs naar basisscholen Oldersum en Warffum
Langdurige samenwerking tussen basisscholen in Groningen beloond

GRONINGEN – De Eems Dollard Regio (EDR) reikt sinds 2013 traditiegetrouw aan het einde van het jaar de EDR-Grensprijs uit. Dit jaar ging de prijs naar de samenwerking tussen de basisschool OBS Jansenius de Vries in Warffum en de Grundschule Oldersum.
De EDR-Grensprijs is een prijs voor Nederlands-Duitse projecten waarin al vele jaren op een duurzame manier wordt samengewerkt op sociaal, cultureel en maatschappelijk vlak. Dit jaar waren de Promotiedagen in Groningen het decor van de uitreiking van de Grensprijs. De oorkonde werd tijdens deze beurs op het ‘No(o)rd-Plein’ uitgereikt. Het No(o)rd-Plein werd voor het eerst gezamenlijk door de EDR, de Stadt Oldenburg en de Industrie- und Handelskammer (IHK) für Ostfriesland und Papenburg georganiseerd.
Ongeveer 100 bezoekers kwamen naar de uitreiking van de Grensprijs, die werd begeleid met een toespraak van EDR-medewerkster Eske Kadijk van het project Net(z)werk+. Kadijk overhandigde daarna de oorkondes aan de schoolleiders van de Grundschule Oldersum en OBS Jansenius de Vries. Sinds 2006 organiseren deze scholen uitwisselingsevenementen en andere gezamenlijke activiteiten. ‘Zelfs de wisselingen in het personeelsbestand van beide scholen door de jaren heen hebben niets aan de intensieve samenwerking veranderd. Dat is niet vanzelfsprekend. Je kunt zeggen dat Europa hier lokaal leeft!’, aldus Kadijk. ‘Dat basisscholen zo nauw samenwerken is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Met name in het basisonderwijs zijn er grote verschillen tussen Nederland en Duitsland. Dat deze twee scholen deze uitdaging al zo veel jaren aangaan en op deze manier samenwerken, verdient de EDR-Grensprijs’, sprak Kadijk. Een bijzonder kenmerk van de samenwerking is daarnaast de interactie die de scholen onderhouden met activiteiten van de ‘Historische Kring’ in Warffum en de Duitse tegenhanger daarvan, de ‘Heimatverein’ in Oldersum. ‘Daardoor heeft de samenwerking ook een generatie-overschrijdend aspect’, besloot Kadijk.