Dr. Birgitta Kasper-Heuermann zwaait af als lid Nederlands-Duitse ‘Werkgroep Onderwijs’

Martina Mauer (rechts) van de EDR bedankt Dr. Birgitta Kasper-Heuermann voor haar inzet voor de Nederlands-Duitse ‘Werkgroep Onderwijs’.

Dr. Birgitta Kasper-Heuermann is onlangs met pensioen gegaan als hoofd van het Regionaal Pedagogisch Centrum (RPZ) in Aurich. Daarmee komt ook een einde aan haar functie in de Nederlands-Duitse ‘Werkgroep Onderwijs’ van de Eems Dollard Regio (EDR). Die werkgroep, waarvan Kasper-Heuermann sinds 2013 lid was, organiseert onder meer de jaarlijkse EDR-studiedag.

‘Birgitta heeft zich altijd vol overgave ingezet voor de Nederlands-Duitse samenwerking en wij zijn haar erg dankbaar voor haar jarenlange inzet’, vertelt Martina Mauer (EDR) van de Werkgroep Onderwijs. Kasper-Heuermann had voorafgaand aan haar tijd in de werkgroep al veel affiniteit met het buurland. Zo promoveerde ze in de Nederlandse literatuur en was ze verantwoordelijk voor diverse Nederlands-Duitse projecten. In 2008 werd Kasper-Heuermann door de ‘Ostfriesische Landschaft’ gevraagd het evenement ‘Oll‘ Mai’ te organiseren. Tijdens dat evenement stonden thema’s als ‘jeugdeducatie’, ‘school en gezondheid’ en ‘meertaligheid’ centraal. Later werd ze aangesteld als directeur van het RPZ.

Bildungsregion Ostfriesland
Een van de mijlpalen van Kasper-Heuermanns werk bij het RPZ is de oprichting van de ‘Bildungsregion Ostfriesland’ (Onderwijsregio Oost-Friesland) in 2011. Binnen dit initiatief werken vier regionale overheden in Oost-Friesland (de Landkreisen Aurich, Leer en Wittmund en de kreisfreie Stadt Emden) samen met de deelstaat Niedersachsen en de Ostfriesische Landschaft. Bildungsregion Ostfriesland werkt aan strategieën om de overgang van scholieren naar het vervolgonderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarbij worden diverse vormen van professionele en interdisciplinaire uitwisselingen aangeboden.

Kasper-Heuermann ziet het RPZ vooral als ‘een plaats waar gezamenlijk naar oplossingen wordt gezocht’, onder meer grensoverschrijdend met Nederlandse partners. Kasper-Heuermann komt van oorsprong uit Hamburg, maar woont al sinds 1982 in Oost-Friesland. Ook nu ze met pensioen is blijft ze in het Oost-Friese Popens (nabij Aurich) wonen. De opvolger van Kasper-Heuermann bij het RPZ is dr. Frauke Grittner. Grittner, die professor is op het gebied van basisonderwijsontwikkeling en integratief vakonderwijs aan de Universiteit van Kassel, heeft de leiding over het RPZ in Aurich begin mei overgenomen.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024