De weg is het doel

Duizenden mensen wandelen samen over de grens tijdens de “Tocht om de Noord”

De „Tocht om de Noord“ heeft een lange geschiedenis in Nederland. Elk jaar gaan duizenden wandelliefhebbers op pad om verschillende gemeentes in het noorden van Nederland te verkennen. Dit jaar is er een speciale editie van het populaire evenement: voor het eerst gaat de wandelroute de grens over – langs de vesting Bourtange lopen de deelnemers een stuk door Duitsland. Voor de grensoverschrijdende uitvoering werken de organisatoren samen met de gemeente Rhede (Ems) en de gemeente Westerwolde. De wandeltocht is tot stand gekomen met EU-middelen uit het Interreg „kleinprojectenfonds“ (KPF). Er nemen in totaal weer rond de 6.000 mensen deel aan de wandeldagen. De Nederlandse startbewijzen waren al snel vergeven. „Maar we raden aan om je in te schrijven op de wachtlijsten. De ervaring leert dat de kans groot is dat je via de wachtlijst alsnog kunt deelnemen“, aldus organisator Ronald Hellinga. Voor de Duitse deelnemers is er een speciale aanmeldoptie. Klik hier om naar de algemene inschrijving te gaan!

Het evenement is niet alleen grensoverschrijdend omdat grote delen van de wandelroute op 23 september door Emsland lopen (via Rhede, Aschendorf en Herbrum), maar ook omdat er zowel Nederlandse als Duitse wandelaars zijn. „Daarnaast wordt de geest van de wandelroute, en dus ook de diversiteit van de dorpen langs de route, naar Duitsland gebracht. Dit moet ook veel Duitsers enthousiasmeren om de komende jaren deel te nemen“, zegt KPF-projectmanager Eske Kadijk.

Vanuit Herbrum loopt de route weer terug naar Bourtange. Daar begint op 24 september de etappe van Vlagtwedde naar Wedde. In totaal wordt er 80 kilometer gewandeld. Het is echter ook mogelijk om alleen kleinere delen van de route te lopen. Om de Nederlands-Duitse uitwisseling tijdens de wandeling te garanderen, is er een aantal startbewijzen voor Duitse wandelaars gereserveerd. „Het gaat echter niet alleen om het wandelen zelf, maar ook om de cultuur in het grensgebied. De dorpen langs de route krijgen de kans om zich op de kaart te zetten. Zo krijgen de deelnemers een goed beeld van alles wat de regio te bieden heeft. Daar draait de Tocht om de Noord om“, zegt Hellinga. In Rhede staan bijvoorbeeld bezoeken aan het Landbouwmuseum en de parochiekerk van St. Nikolaus op het programma. Ook staan de deelnemers verrassingen te wachten. De planning van de tocht en de tussenstops is gecoördineerd in Nederlands-Duitse werkgroepen.

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2023