Biopolymeer gelaatsschermen

Campagne voor 3D-printers gelanceerd: 3N en alliantiepartners zorgen voor gezichtsbescherming

Hermann Stevens (3N, links) en Gerhard Wilkens (Ficotex, rechts) overhandigen de gezichtsmaskers aan Dietmar Tuchtenhagen (Malteser Hilfsdienst GmbH).

Door de huidige situatie met de coronacrisis en de grote vraag naar gezichtsbeschermingsproducten draaien de 3D-printers in het Klimacentrum in Werlte al enkele dagen op volle toeren.

WERLTE/Eems Dollard Regio – De momenteel dringend noodzakelijke gelaatsschermen zijn meestal gemaakt van kunststof op basis van aardolie. Er is echter een milieuvriendelijker alternatief: de beschermende schilden kunnen ook van biopolymeren worden gemaakt. Het 3N Kompetenzzentrum Niedersachsen in Werlte werkt hier momenteel aan. Een belangrijk speerpunt van 3N is de ontwikkeling van natuurvezelversterkte composieten. Samen met haar projectpartner IST-Ficotex exploiteert 3N een 3D-printing pilot plant in het Klimacentrum in Werlte. Deze onderzoekscapaciteit wordt nu gebruikt voor de productie van gelaatsschermen van biopolymeermateriaal, die gratis zullen worden verspreid onder verpleeghuizen en zorginstellingen in de regio.

‘Tot nu toe zijn ongeveer 200 gelaatsschermen met behulp van 3D-serieelprinten geproduceerd uit biopolymeermateriaal en gedistribueerd naar zorginstellingen in de regio’, aldus projectmanagers Hansjörg Wieland van het 3N Kompetenzzentrum en Gerhard Wilkens van IST-Ficotex. Op korte termijn zullen ongeveer duizend gelaatsschermen beschikbaar zijn voor gebruik. ‘We willen met deze gezamenlijke actie een kleine bijdrage aan het ondersteunen van de zorginstellingen leveren.’

Inmiddels worden in samenwerking met regionale ondernemingen ook voorbereidingen getroffen om grotere hoeveelheden gezichtsmaskers te maken met behulp van spuitgieten. Ook deze gezichtsmaskers worden op basis van biopolymeren gemaakt.

De huidige activiteit is het resultaat van bestaande onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden in het grensoverschrijdende project ‘Bioeconomie – Groene Chemie’, legt 3N-directrice Dr. Marie-Luise Rottmann-Meyer uit. Het project wordt op grensoverschrijdende basis uitgevoerd door de Eems Dollard Regio (EDR) en wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) als onderdeel van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland en door fondsen van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, vijf Nederlandse provincies en de deelstaat Nedersaksen. In de afgelopen jaren heeft dit geleid tot de ontwikkeling en het succesvol testen van verschillende biobased materialen, die nu in de praktijk worden gebruikt.

Voor meer informatie kunt u terecht bij 3N via telefoonnummer 05951-989310 of per e-mail via info@3-n.info

Nieuwsbrief
© EDR.eu 2024