Info- en netwerkbijeenkomst ‘Vroege Buurtaal!’


22/05/2019

18:00 - 21:00

Dorfgemeinschaftsanlage DGA Bunde


In het kader van ‘Vroege Buurtaal!’ organiseren wij een bijeenkomst voor iedereen die interesse heeft in schoolpartnerschappen en de taal van het buurland. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Tijdens deze bijeenkomst gaan we de ‘Navigator Vroege Buurtaal!’ presenteren. Deze navigator is een gids die ons de weg wijst bij samenwerking met het buurland en ons manieren laat zien hoe de buurtaal in het lesprogramma van basisscholen opgenomen kan worden. Eske Kadijk van de EDR is ook aanwezig bij de bijeenkomst. Zij gaat ons informeren over de subsidiemogelijkheden van Net(z)werk+ en zal de nieuwe EDR-website EDR-kompas presenteren.

Daarnaast willen we graag met u in gesprek over een aantal thema’s die van belang zijn bij grensoverschrijdende samenwerking tussen basisscholen en Grundschulen op het gebied van taal en cultuur.

Programma
18.00 – 19.00 uur Ontvangst, broodmaaltijd, netwerken
19.00 uur Welkom door Gerald Sap (burgemeester Bunde)
Fotomoment (met alle deelnemers)
19.15 – 19.30 uur Presentatie ‘Navigator Vroege Buurtaal!’
19.30 – 20.00 uur Eske Kadijk Net(z)werk+, EDR-kompas
20.00 – 20.45 uur Tafelgesprekken
20.45 – 21.00 uur Afsluiting
Circa 21.00 uur Einde

Bij het aanmelden kunt u aangeven aan welk tafelgesprek u wilt meedoen. U kunt één tafelgesprek kiezen. De gesprekken hebben de volgende thema’s:

Tafelgesprek 1
‘Vroege Buurtaal!’ Mogelijkheden voor nieuw geïnteresseerde scholen.
Gespreksleiding: Lea Timmer

Is uw basisschool geïnteresseerd in een samenwerking met ons buurland? Wilt u jonge kinderen kennis laten maken met de taal en cultuur van het buurland? Lea Timmer van het project ‘Vroege Buurtaal!’ vertelt hoe de samenwerking tussen een Nederlandse basisschool en een Duitse Grundschule eruit kan zien.
Tijdens dit tafelgesprek zullen we het hebben over de basisvoorwaarden voor een goed schoolpartnerschap. Hoe ga ik beginnen? Wat is de beste manier om een partnerschool te vinden? Waar moet ik aan denken? Wat zijn de valkuilen en welke mogelijkheden zijn er? We gaan in discussie over onze verwachtingen en ervaringen en we verwerken nieuwe ideeën.

Tafelgesprek 2
Meerwaarde van de buurtaal
Gespreksleiding: Peter Geerdink en Esma Mousavi Torshezi

Bent u ook van mening dat het kunnen spreken en verstaan van de taal van het buurland voor grensbewoners van belang is? Niet alleen omdat dit op economisch gebied van meerwaarde kan zijn, maar ook om sociale en culturele verschillen te kunnen overbruggen? Dan is deze gesprekstafel voor u een prima keuze. Peter Geerdink van het project ‘Vroege Buurtaal!’ en Esma Mousavi Torshezi van het project ‘Digi+’ gaan graag met u in gesprek over dit thema.

Tafelgesprek 3
Nederlandse Taalunie
Gespreksleiding: Hellmuth Van Berlo

Voor Duitse basisscholen kan de Nederlandse Taalunie van groot belang zijn, omdat de Taalunie een financiële ondersteuning kan bieden en een passende rol in de samenwerking kan spelen. De Taalunie is een beleidsorganisatie die kwalitatief hoogwaardig onderwijs in en van het Nederlands wereldwijd stimuleert, ondersteunt en bevordert. Dit doen zij voor alle onderwijsvormen en op alle niveaus door middel van advisering, inhoudelijke en financiële ondersteuning.
De Taalunie bevordert culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen en de rest van de wereld. Ze faciliteert de digitalisering van Nederlandstalige literatuur en stimuleert een internationaal vertaalbeleid en de uitwisseling van internationale vertaalexpertise. Hiermee wordt het gebruik van het Nederlands in Europa en de rest van de wereld versterkt. Hellmuth van Berlo van de Nederlandse Taalunie licht toe hoe de Taalunie u van dienst kan zijn.

Tafelgesprek 4
Nuffic Nederland
Gespreksleiding: Floor Haanstra

Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Wereldwijd brengt Nuffic mensen, talen en culturen samen en moedigt iedereen aan om eigen grenzen te verleggen.
Volgens Nuffic is internationale ervaring ook voor de jongste leerlingen van grote waarde. Door middel van het organiseren van conferenties en voorlichtingen wil Nuffic zo veel mogelijk scholen bereiken. Floor Haanstra van Nuffic geeft advies over de mogelijkheden voor het primaire onderwijs.

Net(z)werk+
Hoe en wanneer kunnen basisscholen een subsidieaanvraag doen? Wat zijn de randvoorwaarden voor een succesvolle aanvraag? Eske Kadijk geeft antwoord op deze vragen. Ze informeert over de financiële mogelijkheden en subsidies van Net(z)werk+. De Europese Unie ondersteunt samenwerkingsprojecten tussen buurlanden. Speciaal voor projecten waarbij de samenwerking tussen inwoners in het Nederlands-Duitse grensgebied centraal staat, is het programma INTERREG V Deutschland-Nederland ontwikkeld. Om het aanvragen van INTERREG-middelen voor kleinere initiatieven toegankelijker te maken heeft de Eems Dollard Regio, in afstemming met de andere Duits-Nederlandse Euregio´s en de INTERREG-partners het kaderproject Net(z)werk+ ontwikkeld.

Reserveren / Anmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Nieuws over Arbeidsmarkt Noord

Regio en Rijk tekenen samen voor toekomstige financiering GrensInfoPunt
27/11/2019
‘EDR is blij en dankbaar dat informatievoorziening voortgezet...
Lees bericht
Een bijzondere leerbeleving in Klooster Ter Apel
22/11/2019
TER APEL – De netwerkbijeenkomst van het project...
Lees bericht
Informatiebijeenkomsten Bureau voor Duitse Zaken
12/08/2019
Bureau voor Duitse Zaken organiseert ook dit najaar...
Lees bericht
Nieuwsbrief
© EDR.eu 2023