30e EDR-studiedag: „Gemeinsam erinnern – Samen herdenken“


17/11/2022

09:00 - 16:00

Herinneringscentrum Kamp Westerbork


Dit jaar vindt de 30e EDR-Studiedag voor leerkrachten plaats op 17 november in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork onder de titel “Gemeinsam erinnern – Samen herdenken”. Aanmelden is nu mogelijk.

Het volledige programma vindt u hier.

Nadat de Studiedag de afgelopen twee jaar moest worden afgelast vanwege de Coronapandemie en uitsluitend als kleine digitale bijeenkomst gehouden werd, keert het meest traditionele evenement van de Eems Dollart Regio nu terug.

Het doorgangskamp Westerbork was een van de twee centrale verzamelplaatsen in Nederland tijdens het nazi-tijdperk. Van hieruit werden mensen met een Joods geloof naar concentratiekampen gedeporteerd. Anne Frank, die op 3 september 1944 naar Auschwitz werd gebracht, was een van de gevangenen in Westerbork. De trein waarmee Anne Frank naar een concentratiekamp gedeporteerd werd, was de laatste deportatietrein die vanuit Westerbork vertrok.

In juli is de tentoonstelling “Herinneringen aan kamp Westerbork” geopend. Het kijkt terug op de historische betekenis van het kampterrein in de afgelopen 77 jaar. Met de steun van gastconservatoren wordt de geschiedenis van het kamp vanuit acht verschillende perspectieven bekeken.

Het ochtendprogramma van de Studiedag van dit jaar omvat een rondleiding over het kampterrein. Ook het geschiedenisdidactische concept van het herinneringscentrum zal worden toegelicht. Daarnaast zal worden ingegaan op de vraag hoe het gemeenschappelijk gedenken vorm kan krijgen.

Na de lunchpauze worden zoals altijd tijdens de Studiedag workshops gehouden. Deze keer zullen de workshops gaan over Kamp Westerbork, de herinneringscultuur en manieren om die in de klas te introduceren.

Gedetailleerde uitleg over de workshops vindt u hier.

Naast het conferentieprogramma zal de Studiedag, zoals gewoonlijk, vele mogelijkheden bieden om nieuwe contacten te leggen met leraren en scholen in het buurland of om bestaande uitwisselingsinitiatieven te verdiepen. Wij kijken uit naar uw deelname aan de Studiedag van dit jaar.

U kunt zich vóór 10 november 2022 hier inschrijven:

 

Reserveren / Anmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Nieuws over 30e EDR-studiedag: „Gemeinsam erinnern – Samen herdenken“

De weg is het doel
06/09/2023
Duizenden mensen wandelen samen over de grens tijdens...
Lees bericht
Bezoek uit het Europees Parlement
23/08/2023
De groene Europarlementariër Niklas Nienaß was te gast...
Lees bericht
Procedures aanvraag A1 bij Telewerk/Homeoffice voor buitenlandse werkgevers
08/08/2023
De verschillende instanties in Nederland, Duitsland en België...
Lees bericht
Webseminar: Grensoverschrijdend erfrecht – hoe zit dat precies?
03/08/2023
GrensInfoPunten organiseren gratis webinars op 16 en 17...
Lees bericht
Nieuwsbrief
© EDR.eu 2023